Het raakt me steeds weer als ik zie hoe ouders die ik ken het beste willen doen voor hun kinderen. Ouders hebben ieder moment een grote inzet. Als we eenmaal beginnen, stoppen we niet met zorgen. We zijn ons steeds bewust van hoe we het doen en we maken ons regelmatig zorgen over hoe het met onze kinderen gaat.

Er zijn zelden ouders die afstand nemen en zeggen:”Goh, het gaat goed! Doet zij het niet geweldig? Kijk hoe sterk en liefdevol hij is. Het is zeker dat het helemaal goed komt met hun.”

Eigenlijk, kunnen de meeste van ons niet zeggen dat we er zeker van zijn dat het goed komt met onze kinderen. Soms kunnen we ook niet van ons zelf zeggen dat het ons goed zal gaan. We gaan dikwijls maar door en door met weinig energie, weinig informatie, weinig hulp en weinig geduld vooral met ons zelf.

Het is hard werken om een ouder te zijn.

Het is geweldig, ontroerend, uitdagend en moeilijk om onze kinderen op te voeden. Hier zijn een aantal uitdagingen, dat we tegen komen.

  • We verwachten, dat we uitzonderlijk goed zijn in werk, waarvoor we niet opgeleid zijn, niet in begeleid zijn en niet op voorbereid zijn.
  • Het vraagt veel aandacht om met een jong kind flexibel en geduldig te blijven, zelfs voor een paar uur.
  • Er zijn geen vervangers die we op kunnen roepen als we uitgeput zijn of ziek of niet meer weten wat te doen.
  • Kinderen hebben elke dag allerlei gevoelens. Maar weinig volwassenen onder ons zijn geïnformeerd over wat te doen met menselijke emotie. De enige training die we hebben gekregen is om gevoelens te onderdrukken. Deze tactiek werkt niet zo goed voor kinderen en voor ons. Gevoelens vinden toch wel hun weg naar buiten.
  • Onze kinderen hebben hoge verwachtingen van ons en van het leven. We voelen deze hoge verwachtingen aan, we proberen ze zoveel mogelijk te vervullen en we voelen ons slecht als het een keer niet lukt.
  • De meeste van ons hebben de kwaliteit van aandacht en nabijheid die we onze kinderen nu proberen aan te bieden, niet gekregen.

moeder-met-dochter-01
En toch is het werk van een ouder nog steeds het geweldige middelpunt van ons leven en onze liefde. Onze kinderen houden heel veel van ons, verlangen er naar om bij ons te zijn en ze kunnen zien hoe speciaal we voor ze zijn.

Ze nodigen ons uit om te spelen en vrolijk te zijn, op een manier zoals we dat zonder hen, niet zouden doen. Ze geven ons toestemming om gek te doen, om lief te zijn, om teder te zijn. Ze geven toestemming om onbegrensd lief te hebben. Dat doen we ook. Zij groeien van onze liefde. De relatie die we met ze opbouwen is waardevol.

Wordt vervolgd …

Grenzen stellen met jonge kinderen
Wat is het probleem als je je kind slaat