tiener-01-w150
Deze week in SpelendWijs:

In dit nummer:

Nieuws over Jasmine
Hoofdartikel: Waarom zou ik mijn kind niet kietelen
Wat staat er op de Agenda?

Klik hier om je in te schrijven op mijn eZine en ontvang de gratis eBoek als extra bonus.


Veertjes
Nieuws over Jasmine

Hallo {relation.firstName}

Heb je ondanks het weer, toch fijn Koninginnedag kunnen vieren?
Ik heb er vandaag voor gekozen om thuis te blijven en aan mijn eZine te werken. Ik heb koninginnedag op de televisie gevolgd.
Wat ik je vandaag wil vertellen is het volgende.
Een activiteit waar ik de laatste tijd samen met een collega mee bezig ben is het begeleiden van een gezin, waarvan de ouders uit de ouderlijke macht zijn gezet.
Het betreft een zaak over seksualiteit. Drie jonge kinderen zijn hierbij betrokken. Ik kan nu zien wat gebrek aan informatie kan doen. Deze ouders waren niet geïnformeerd en hulp kwam te laat. Los van alle problemen rond seksualiteit zijn de kinderen ook niet meer bij hun ouders. Voor de rest van hun leven zullen de kinderen hiermee te maken hebben.
Ik wilde daarom in deze eZine de informatie geven die kan helpen om dit soort situaties te voorkomen.
Problemen rondom seksualiteit in gezinnen zijn te voorkomen door informatie te geven. Het bewustzijn bij het aanraken van je kind is een belangrijk gegeven tijdens spelen. Ik leg dit uit in mijn hoofdartikel:”Waarom zou ik mijn kind niet kietelen?” Heel veel leer- en leesplezier.


agenda-01
Wat staat er op de Agenda?

Gratis Teletraining:

Donderdag 6 mei 2010.Ja je leest het goed. Je hoeft niet de deur uit. Alles wat je nodig hebt is een telefoon en een rustige plek in je huis.

Ben jij een ouder naar je hart of vind je dat je te veel fouten maakt, of vind je gewoon dat je het beter moet doen? Dan is dit echt iets voor jou. Ik zal dan vertellen welke stappen er specifiek nodig zijn om de ouder te zijn die jij wilt zijn. Een van die stappen ga ik alvast verklappen.
Maak gebruik van deze gelegenheid! Het kost helemaal niets……en je hoeft de deur niet uit.

Meld je snel aan voor deze training en ontvang dan in een bevestigingsemail met alle informatie die je nodig hebt om mee te doen.

Wil je meer informatie over deze training bel dan met 0647474903 en ik zal al je vragen beantwoorden.
Om je aan te melden klik hier


Hoofdartikel:
Waarom zou ik mijn kind niet kietelen?
meisje-01

 

 

 

 

 

 

 

 

Kietelen is een van die manieren van spelen die is overgedragen van generatie op generatie door onze families. Het verdient wat meer en zorgvuldige aandacht, want het is een manier van spelen dat ondanks goede bedoelingen, een kind pijn kan doen.

Volwassenen en kinderen hebben meestal een ander gevoel over kietelen, ook al blijft dit verschil misschien wel onbesproken.Volwassenen ervaren kietelen meestal als een spel. De kinderen gaan er door lachen, dus op de oppervlakte ziet kietelen er uit als een spel waar kinderen van genieten en dat goed voor hen is. Sommige kinderen vragen hun ouders inderdaad om hen te kietelen. Ouders vinden het fijn om daarvoor gevraagd te worden. Het voelt goed om een manier te hebben om samen te spelen en te lachen.

Hoewel kinderen regelmatig een gevoel van machteloosheid ervaren, terwijl ze gekieteld worden, verlangen de meeste kinderen ook naar lichamelijk contact en gelach.Het is lastig voor hen wanneer volwassenen kietelen als een eerste strategie gebruiken om met hen te spelen.

In de vele jaren dat ik naar volwassenen heb geluisterd als ze vertelden over de emotionele uitdagingen van hun leven als kinderen, komt kietelen steeds weer naar voren als een ervaring dat pijn heeft gedaan. Ik heb geluisterd naar een aantal volwassenen die niet kunnen ontspannen, wanneer iemand anders lichamelijk dichtbij is. Ze kunnen niet slapen met een vertrouwd iemand naast ze of ze zijn altijd alert wanneer er meer is dan gewoon aanraken tussen hen en iemand waar ze van houden. Als ik vraag waar ze bang van zijn, dan herinneren ze zich meteen dat ze als kind gekieteld zijn en niet in staat waren degene die ze kietelde te stoppen.

De basis van gezond spel met kinderen

Bij gezond spel zijn de volgende grondregels actief

  • Elk kind wordt gerespecteerd
  • Elk kind heeft een manier om succes te hebben
  • Elke bijdrage van het kind wordt erkend
  • Elk kind weet dat hij veilig is voor kritiek en kleinering
  • Elk kind kan zeggen wat hij/zij wil. Zijn /haar ideeën kunnen misschien niet haalbaar zijn en er zullen grenzen gesteld moeten worden, maar de ideeën zijn welkom als een waardevolle bijdrage.
  • Geen kind wordt in een machteloze of onderdanige rol gedwongen vanwege het spel. Als een kind ideeën heeft die niet haalbaar zijn, worden er grenzen gesteld, maar het kind krijgt een andere rol aangeboden dat wel kan werken.
  • Volwassenen zijn aanwezig of ergens vlakbij, om er zeker van te zijn dat het spel veilig, insluitend en respectvol blijft.
  • Om lachen te veroorzaken, spelen de volwassenen in het spel de meest machteloze rol, terwijl de rol van de sterkste, de slimste, en degene met de meeste informatie, voor de kinderen blijft.

Deze richtlijnen verzekeren, lol voor een ieder die betrokken is bij dat spel.Ze geven een beschrijving van het soort spel dat ouders en kinderen dichterbij elkaar brengt waardoor ze zich meer verbonden voelen en het daarom voor iedereen beter gaat in het hele gezin.

Waar kietelen te kort schiet

Wat kietelen problematisch maakt, is dat de kinderen niet in staat zijn om te zeggen wanneer er gestopt moet worden of om weg te gaan wanneer zij dat willen.
De meesten van ons herinneren zich onplezierige of angstige momenten toen we wilden dat iemand die ons kietelde stopte, maar dat we zo hard moesten lachen, dat we het niet konden zeggen. Nog erger was dat als we “Stop”, zeiden of als we probeerden te ontkomen het kietelen toch doorging. Dikwijls denken volwassenen als ze een kind kietelen dat ze zich bewust zijn van wat te veel is en wanneer het moet stoppen. Maar het is zo gemakkelijk om een kind te overstelpen zonder dat je het weet.

Over het algemeen willen we dat onze kinderen in staat zijn aan te geven wanneer aanraken voor hen niet goed voelt.Verwachten dat kinderen genieten van kietelen of kietelen toelaten, omdat we proberen met ze te spelen, helpt een kind niet een besef te ontplooien, van wat toegestaan is. Wij willen dat kinderen zich krachtig genoeg voelen om te zeggen wat ze fijn vinden en wat ze niet fijn vinden.

Volwassenen en kinderen willen spelen en nabij zijn.

Ouders en kinderen smullen van hun samenzijn, als er veel en vrijuit gelachen wordt en er een speels contact is.Het is zo goed voor ons om te spelen, zo goed voor ons om in contact te zijn met elkaar. Wij ouders raken verknocht aan kietelen omdat het zo’n handige, korte weg is naar gelach. We verlangen ernaar te weten dat onze kinderen gelukkig en spontaan zijn.

Voor hun veiligheid en verbondenheid met onze kinderen kunnen we ons op de vloer te laten zakken en ze uitnodigen om met ons te spelen. We kunnen nabijheid creëren zonder onze kinderen te overstelpen. Spelletjes zoals; tikkertje, verstoppertje, paardje rijden, stoeien en kussengevecht laat kinderen lachen als we elke keer weer proberen ze te vangen, ze proberen te vinden, ze laten schudden op onze rug, hen vaker het spel laten leiden dan wij het doen. Zulke spelletjes vragen meer creativiteit dan kietelen, maar ze zijn meer de moeite waard. Zij zullen het goed vinden om samen rond te dollen en af en toe ons hoofd hier en daar bij hen neer te leggen. We bieden en ontvangen nabijheid en affectie zonder onze kinderen te overstelpen. We geven ze de kans om inventief te zijn als ze 100 manieren bedenken om met ons te spelen.

Maar mijn kind vraagt om gekieteld te worden!

Als kietelen een van de belangrijkste opties voor speelsheid en nabijheid is in een familie, dan zullen sommige kinderen vragen om gekieteld te worden.Hun behoefte om nabij te zijn, om de glimlach op je gezicht te zien en om jou vreugde die je naar ze uitstraalt, is sterker dan hun angst om gekieteld te worden of hun wens om ongemak of afzondering te vermijden. Dus willen ze het.

Kinderen zullen gezondere relaties hebben als kietelende mensen naar manieren zoeken om het kietelen om te zetten in andere vormen van spel.Een van de manieren om deze verandering te maken is om net te doen of je kietelt wanneer er om gevraagd wordt. Beweeg je vingers in de buurt van buik of zijden, en doe zoals je doet wanneer je echt kietelt maar hou je handen ongeveer 3 cm van haar lijf af. Laat haar lachen en lachen zonder de kans haar in een val te laten lopen. Als jouw kind daarna jou wil kietelen, is het jou taak om speels te proberen te ontsnappen. Ze maakt jou nu slachtoffer in een rolverwisseling, dat aangeeft wat haar spanningen rondom kietelen zijn. Het is niet eerlijk, maar wanneer jullie spelen dan mag zij wel kietelen maar jij niet!

Speelse affectie is gezond wanneer het geleid wordt door het kind
Onze kinderen hebben het nodig dat we liefdevol zijn met hun en op zijn tijd op een speelse manier, onze liefde blijven aanbieden. Het is een manier om te communiceren dat we van ze houden. Als je in het spel genegenheid toont aan je kind, laat het spel dan even rusten na elke move. Je knabbelt aan de tenen van je kind en dan laat je los en kijk wat de reactie is. Als hij opstaat en wegrent, dan kun je op handen en voeten achter hem aangaan. Probeer heel lang, voordat je uiteindelijk weer een teen knabbelt, met heel veel gelach ten gevolge. Of je begraaft je hoofd op haar buik en dan trek je,je terug en grijnst, terwijl ze besluit wat ze wil doen. Als ze lacht en daar blijft liggen, kun je het na een paar seconden weer proberen. (Het is goed om te proberen je kind op een speelse manier te informeren waar het op kan rekenen:”Oh, dat buikje dat is zo zacht als een kussentje, ik hou van dat kussentje” Zeg dit voordat je opnieuw een poging waagt.

Als je kind zegt:”Nee, doe dat niet”, dan zul je een andere manier moeten bedenken. Een manier waarbij je kind zich krachtiger voelt. Je zou kunnen proberen zijn teen te kussen en het dan missen en het laken of de vloer kussen. Je kind zal lachen, de leiding houden, en jij kunt nog steeds je genegenheid voor hem laten zien. Kinderen willen dat we dichtbij komen, dat we van ze genieten en dat we speels zijn. We moeten slechts creatief zijn, om zodoende te voorkomen dat we gaan overdrijven.

Nadenken over spelen met kinderen, betekent niet dat we extreem voorzichtig hoeven te zijn.Het betekent wel, een aantal richtlijnen voor onszelf maken, om de kracht tussen ons en onze kinderen in balans te houden. Wanneer we kietelen uitbannen dan zijn we in staat om spel toe te laten, die onze kinderen mee helpen bedenken, spel dat beter werkt om hun besef over dat er van hen wordt gehouden en dat er over hen wordt nagedacht, te vergroten.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat. Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.com , want daar kun je, je aanmelden voor mijn gratis eZine SpelendWijs.

© 2010 Jasmine Maduro/ Kokumu


     Jasmine-Maduro
Over Jasmine Maduro

Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.
Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor.

De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd.
Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.
Van mijn expertise, om ouders helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu.

Training 1: ‘De Opleiding’: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie
Training 2: ‘Spelen met je kind’ : Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die
met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren.
Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert Themabijeenkomsten waar ik naar aanleiding van een thema informatie geef en ouders kennis laat maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen. Je hoeft het niet meer alleen te doen.
Klik hier om je voor een van deze trainingen en/of voor een themabijeenkomst aan te melden.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email: info@kokumu.com


SpelendWijs

Een programma ter ondersteuning van de ouder-kind relatie

Door: Jasmine Maduro

Jaargang 1 nummer 9, 30 april 2010

Schrijf je in voor dit eZine

Je ontvangt mijn eZine, omdat je daarvoor hebt ingeschreven. Als je het niet meer wilt ontvangen kun je met de link onderaan deze mail opzeggen.

Als je vrienden en kennissen hebt die mijn eZine interessant zullen vinden, schroom dan niet om het door te sturen.

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009