Jaargang 1 nummer 7, 19 februari 2010. Verschijnt elke 3 weken op vrijdag.

Deze week in SpelendWijs

In dit nummer:

Nieuws over Jasmine : Alles gaat gewoon door.
Hoofdartikel: Vijf basisbehoeften van kinderen
Wat staat er op de Agenda?

Nieuws over Jasmine

Alles gaat gewoon door
vlinder-01Ik zit boven in mijn nieuwe huiskamer terwijl ik jou mail. Beneden is het nu ingericht voor Kokumu Familycentre. Het ruikt nieuw en naar de verf. Het voelt ook nieuw. Boven is het nog niet helemaal klaar. Dat gaat bij mij niet zo snel. Vandaag komen de hulptroepen helpen. Mijn bureau moet naar beneden en mijn tafel gaat naar boven. Dat betekent dat ik de volgende keer ook beneden aan mijn eZine kan werken.
Boven moeten de gordijnen nog opgehangen worden en de deur moet geschilderd worden.
Alle andere dingen gaan gewoon door ondertussen. Ik ben ook invaller bij 4 verschillende scholen inmiddels en donderdag morgen ben ik vooreen kennismakingsgesprek op een van die scholen geweest. Dat was een mooie school. Het gebouw lijkt op een ruimteschip, erg apart.
Ik ben nu ook aan het werk met een nieuw gezin en daar ben ik erg trots op. Ik geniet van het enthousiasme van het kind en de relatie tussen zijn moeder en hem die opbloeit. Gisteren kreeg ik van moeder een email die zij van hem ontving, waarin hij zijn liefde voor haar beschreef.
Mijn vriendin uit Curaçao komt voor een maand naar Nederland en dat is hartstikke leuk, want ze viert haar verjaardag hier.
De dokters wilden ons spreken. Mijn moeder gaat achteruit. Ze is ziek en wil niet eten of drinken. Zij dementeert en al een paar jaar herken ik haar niet meer. Zij is zo veranderd! Soms is ze aanspreekbaar maar de laatste 2 weken is ze ziek. Ze had bronchitis en in het tehuis was er een virus, waar zij ook ziek van werd. Nu slaapt ze veel en vast. Er is weinig contact mogelijk. Twee dagen later is mijn moeder overleden. Vandaar dat mijn eZine niet kon uitkomen. Zij is op Curacao begraven en daar ben ik nu dus.
Dag moeder, slaap zacht.
En alles gaat gewoon door.

Wat staat er op de Agenda?

Teleseminars
Deze activiteiten liggen i.v.m. mijn moeders overlijden tot nader order even stil.

Donderdag 4 maart 2010 start een nieuwe serie van 4 Themabijeenkomsten.
Het eerste thema is “Tieners”. Ja je leest het goed. Je hoeft niet de deur uit. Alles wat je nodig hebt is een telefoon en een rustige plek in je huis. Ben jij een ouder met een tiener of een ouder van jongere kinderen en wil je voorbereid zijn? Dan zijn deze bijeenkomsten echt iets voor jou. Je kunt naar aanleiding van een thema met de tool oefenen. Er is ruimte om vragen te stellen en je ervaring te delen.
Meld je aan voor deze serie bijeenkomsten en ontvang dan in een bevestigingsemail alle informatie die je nodig hebt om mee te doen.
Wil je meer informatie over deze bijeenkomsten bel dan 0647474903
Om je aan te melden klik hier.

Hoofdartikel:

Vijf basisbehoeften van kinderen
meisje-01Het is zo handig om deze informatie te hebben als het duidelijk is dat jij je relatie met je kind wil verbeteren of herstellen. Ik denk dan ook dat het handig is om de tools uit de training “Spelen met je kind”af te zetten tegen deze basisbehoeften. Het is zo een perfecte handleiding hoe je die behoeften vervult met de training: “Spelen met je kind”

1. Kinderen willen zich gerespecteerd voelen:
Als we kloppen voordat we de slaapkamer van ons kind binnengaan, of we wachten tot de reclame, voordat we een kind die naar een tv programma kijkt, roepen voor het eten, of rondom een lego bouwwerk stofzuigen, modelleren we het soort respect dat we willen dat onze kinderen voor anderen hebben. Als je al je verantwoordelijkheden en zorgen opzij zet en al je aandacht geeft aan het spel van je kind in Speciale Tijd, laat je zien hoeveel respect je voor ze hebt. Respect voor datgene waar zij om geven, voor hun meningen en wensen. Als je een machtstrijd vermijdt door gebruik te maken van Spelend Luisteren om je kind te helpen naar een meer positief gedrag, respecteer je hun beste natuurlijke aard en hun behoefte aan zelfvertrouwen.

2. Ze willen voelen dat ze belangrijk zijn.
Als de telefoon gaat terwijl we midden in een verhaal over de droom van ons kind zitten en we nemen niet op, of als we door onze knieën gaan en op ooghoogte vragen:”Wat gebeurde er toen?” Zo laten we ze weten dat ze belangrijk zijn voor ons. Speciale Tijd, in het bijzonder onze bereidheid om ons kind de machtspositie te geven gedurende die vastgestelde hoeveelheid tijd, laat kinderen echt voelen, hoe belangrijk ze voor ons zijn. De warmte en zachtheid die we gebruiken bij Grenzen Stellen laat kinderen weten dat we geduldig kunnen zijn als hun onredelijk gedrag overgaat in een huilbui of een driftbui. De zorg en aandacht waar we voor zorgen tijdens Blijvend luisteren, helpt onze kinderen om op een diep niveau te begrijpen dat wat ze voelen en wie ze zijn belangrijk is.

3. Ze willen voelen dat ze geaccepteerd worden zoals ze zijn.
Als onze kinderen gefrustreerd uitbarsten in een lange rij in de supermarkt en in plaats van nijdig te worden van schaamte, we een arm om hun schouders leggen en zeggen met een glimlach:”Het is moeilijk, hè om zo lang te moeten wachten! Ik ben ook niet altijd goed in wachten. Wat kunnen we doen om het leuker te maken terwijl we wachten?” Als we hun wensen in hun fantasie uit laten komen, dan bevestigen we hoe ze zich voelen en herinner ze eraan dat we om ze geven, zelfs als ze dingen voelen waar we niet van houden. Onze warmte en enthousiasme tijdens Speciale Tijd geven blijk van een diepe acceptatie. Dit is het moment dat kinderen met dat soort spelletjes komen die voor ons een uitdaging zijn om van te genieten. Het is of ze willen vragen:”Accepteer je mij nog, ook al wil ik dit doen? “

4. Ze willen zich veilig voelen.
Als we een poging doen om te stoppen waar we mee bezig zijn en contact maken met kinderen van wie het gedrag uit de hand loopt en liefdevolle en duidelijke Grenzen Stellen bouwen we ook hun gevoel voor veiligheid op. Als we hen onze liefde, en onbevooroordeelde aandacht bij Blijvend Luisteren als een cadeautje aanbieden, terwijl ze zich ontdoen van de pijn en boosheid die ze met zich meedroegen, staan we ze toe om hun vertrouwen in ons op te bouwen. Ze bouwen ook vertrouwen in hun vermogen om zich te ontdoen van stress en terug te keren naar goed denken en problemen voor zichzelf op te lossen.

5. Kinderen willen voelen dat ze erbij horen.
Als we kinderen in Speciale Tijd de meest machtige rol geven betrekken we ze in ons leven. Ze mogen nu leiding nemen. Als we met ze spelen en onze onverdeelde aandacht geven aan wat ze willen en wat ze graag doen, dan nemen we ons als het ware op, in hun wereld. Dit is een heel krachtige manier om je kind te vertellen dat hij erbij hoort. Als we Spelend Luisteren nemen we hun behoeften en wensen serieus, zelfs als we door een conflict heen werken. Bij Blijf en Luister blijven we dichtbij, zodat we contact kunnen maken met hen terwijl ze door hun boosheid heen werken, die wat aandacht behoeft, voordat ze het los kunnen laten.

Heb je al een beeld van de relatie die je met je kind kunt opbouwen op deze manier?
Jij kunt het ook. Kokumu biedt een spreekuur en een themabijeenkomst aan om al je vragen te beantwoorden en je te adviseren. Wil je deze aanpak zelf leren om het aan andere ouders aan te bieden meld je dan aan voor ‘De opleiding’ ,een training om ouders te ondersteunen met deze tool. Om je aan te melden klik hier.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat. Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.nl, want daar kun je, je aanmelden voor mijn gratis eZine SpelendWijs.

© 2010 Jasmine Maduro/ Kokumu

Over Jasmine Maduro

Jasmine-Maduro-03-w150 Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.
Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor.
De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd.
Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.
Van mijn expertise, om ouders helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu.

Training 1: ‘De Opleiding’: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie.
Training 2: ‘Spelen met je kind’ : Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie.

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren.
Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert Themabijeenkomsten waar ik naar aanleiding van een thema informatie geef en ouders kennis laat maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen. Je hoeft het niet meer alleen te doen.

Klik hier om je voor een van deze trainingen en/of voor een themabijeenkomst aan te melden.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email: info@kokumu.com.
Mijn andere contactgegevens zijn:
Telefoon: 0302540190 Mobiel: 0647474903
Adres: Barnsteenlaan 63, 3523 BC, Utrecht

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009