Jaargang 1 nummer 6, 28 januari 2010. Verschijnt elke 3 weken op vrijdag.

Deze week in SpelendWijs

Hallo

In dit nummer:

Nieuws over Jasmine
Hoofdartikel: Hoe speciale tijd werkt met tieners
Wat staat er op de Agenda?

Nieuws over Jasmine

wolken-01-w150 Heb jij dat ook wel eens dat je bezig bent bent met zoveel tegelijk? Ik had dat deze maand. Ik heb een grote workshop georganiseerd. Er moesten mensen uit het buitenland blijven slapen en ik was intern aan het verhuizen. De logeerkamer inmiddels huiskamer was nog niet klaar dus ik besloot daar te slapen en mijn slaapkamer afstaan aan de gasten.
Op een gegeven moment was de chaos compleet. Overal liggen mijn spullen. Ik loop dan rond en weet niet waar te beginnen. Alles staat op de grond. Het moet allemaal naar boven. De klussers zijn naar huis en ik moet alleen verder. Ik kijk om me heen, loop nog steeds rondjes en bedenk ineens dat ik morgenochtend bezoek krijg, want ik leid een speeldag. De dag begint al om 11.00 uur. Het zal opgeruimd moeten zijn om die mensen te ontvangen.

Ik zak neer op een stoel en sta mezelf toe moe te zijn. Daar zat ik midden in de rommel de tranen stroomden over mijn wangen. Daarna viel ik op de bank in slaap. Ik had maar een uurtje nodig. Daarna werkte ik door tot 3 uur ‘s-nachts en ik kroop tevreden na een warme douche in bed. Ik heb het gered, de workshop was super en alles ging perfect.

Terwijl ik mijn eZine maak zit ik na te genieten van alles wat ik heb gedaan. Misschien merk je dat wel in de rest van de eZine. Veel leesplezier

Wat staat er op de Agenda?

Donderdag 4 maart 2010 start een nieuwe serie Themabijeenkomsten.
Het eerste thema is “Tieners”
Deze bijeenkomsten gaan over verschillende thema’s en zullen wekelijks op donderdag plaatsvinden. Je kunt naar aanleiding van een thema met de tool oefenen. Er is ruimte om vragen te stellen en je ervaring te delen.
Hier mag je kijken of het voor je werkt.
Meld je aan voor meerdere bijeenkomsten en ontvang per keer een artikel dat over het thema van die avond gaat en een map om deze artikelen handig bij elkaar te bewaren. Wil je meer informatie over deze bijeenkomsten bel dan 0647474903.
Om je aan te melden klik hier.

Hoofdartikel:

Hoe speciale tijd werkt met tieners.

tiener-01-w150 Speciale tijd is een eenvoudig en krachtig idee. Het is een uiterst betrouwbare manier om je met een kind te verbinden. Tijdens Speciale tijd brengt de ouder, een afgesproken hoeveelheid tijd, een op een met een kind door. Deze tijd wordt niet onderbroken en de ouder belooft alles te doen wat het kind wil doen. Tijdens Speciale tijd probeert de ouder tevreden te blijven met volledige aandacht voor wat het kind wil. De ouder wil het kind niets leren of controleren, behalve wanneer het gaat over veiligheid.

De kracht van Speciale tijd is dat de ouder met betrekking tot de ouder-kind relatie op de achterbank mag zitten. Het kind stuurt. Voordat je Speciale tijd doet is het moeilijk om gewoontes van controle en sturing te ontdekken, die je je eigen hebt gemaakt in de interactie met je kind. Speciale tijd helpt de ouder om zich van deze gewoontes te ontdoen. Het kind kan zich koesteren in de goedkeuring van de ouder en zijn /haar voorkeuren en interesses laten zien.

Als je Speciale tijd, wijs gebruikt, dan kan het een krachtige tool zijn om verbinding tussen een ouder en een tiener te creëren en te herstellen. Hier zijn wat dingen om te onthouden als je Speciale tijd met je tiener op wilt zetten.

Tieners hebben hun ouders nodig om uit te reiken naar echte verbinding.
Neem een minuut om na te denken, waarom je dicht bij je tiener wilt zijn. Denk over wat je leuk vond om met hem/haar te doen. Wat was pas geleden nog leuk? Denk over zijn verlangens en de dingen waarin je tiener geïnteresseerd is. Bied aan samen met elkaar te zijn. Niet omdat je dat zou moeten doen of omdat een probleem opgelost moet worden, maar omdat jij wilt dat jouw leven en zijn leven goed is.

Het helpt als er richtlijnen zijn zodat je tiener niet onnodig teleurgesteld wordt. Hoeveel tijd kun je echt besteden? Hoeveel geld kun je uitgeven? Heb je vervoer? Hoe ver kun je gaan? Zal je spullen kopen die je normaal niet zult toestaan, zoals snoep, limonade en bodypiercing of niet?

Begin niet over pijnlijke onderwerpen. Dit is tijd om je aandacht te richten op de goede dingen over je tiener, niet over je irritaties en je zorgen. Als je moet praten over moeilijke onderwerpen, maak daar dan een afspraak voor, los van Speciale tijd. Laat jou tiener Speciale tijd leiden niet je zorgen en je boosheid.

Als je aanbod om tijd met elkaar door te brengen wordt afgewezen, geef dan niet op. Er zijn minstens 2 dingen die je kunt doen om iets in beweging te zetten.

Het eerste en meest belangrijkste wat je kunt doen is tijd vrijmaken voor een luisterrelatie, zodat je over jezelf en je tiener kunt praten. Wat er fantastisch is in je relatie met hem. Wat er moeilijk gaat in jullie relatie. Hoe was je leven toen je net zo oud was? Hoe was jullie relatie toen hij een baby een peuter was? Het is verrassend hoeveel het ouders helpt om 45 minuten tot een uur de relatie met hun tiener te bekijken zonder advies of interrupties. Het zal de relatie vooruithelpen als je praat over je ervaringen en de gevoelens opmerkt die het moeilijk maken om respect, genegenheid of aanmoediging aan je tiener te laten zien.

Het tweede ding dat een ouder kan doen is initiatief nemen om tijd samen met je tiener tijd door te brengen zonder het van te voren aan te kondigen en zonder de aandacht er op te vestigen. Dit zou kunnen betekenen dat je op de kamer van je tiener een tijdschrift pakt en ermee op zijn bed ploft, terwijl hij huiswerk maakt. Of echt dichterbij komen om goed te luisteren naar de woorden op de favoriete CD van je dochter. Of, door wakker te zijn met iets lekkers te eten als je tiener laat thuiskomt. Bereid je voor om aandacht op een onopvallende manier aan je tiener te geven. Probeer niet meteen zijn beste vriend te zijn. Kijk uit naar gelegenheden om je goedkeuring te geven. Train je zelf om geen vragen te stellen. Wees er gewoon.

Je bent aan het zoeken naar het juiste moment om je te verbinden. Je tiener zal misschien niet onmiddellijk gebruik maken van je onuitgesproken aanbod. Hij zal er uitzien of hij het niet merkt. Dat is goed. Je leert tijdens deze onaangekondigde Speciale momenten, om hem op de bestuurdersplaats te laten. Je maakt een afspraak met jezelf om je aandacht aan te bieden en erop te vertrouwen dat hij uiteindelijk het aanbod zal aannemen. Elke keer dat je er even bij komt zitten, tevreden in de buurt van je tiener , maak je het veiliger voor je tiener om met je te praten over belangrijke dingen. Het pad zal niet kort of zeker zijn, maar steeds weer tijd reserveren, waarin je besluit niet druk te zijn,geen eisen stelt of verwachtingen hebt, zal je in de juiste richting brengen.

Speciale Tijd door jou gemaakt voor jou situatie met je tiener, kunnen een groot verschil maken als er problemen zijn. Samen tijd hebben waarin je goedkeuring, belangstelling en geen moeilijkheden aanhaalt, kan het isolement doorbreken dat een ruwe plek kan maken in jullie relatie.

Speciale tijd is voor je tiener ook een manier om tijd met je door te brengen die hij een leven lang niet vergeet. Dit is omdat hij de leiding had en hij je steun kon voelen, terwijl hij deed waar hij van hield of iets nieuws uitprobeerde. Hoe meer luistertijd jij organiseert voor jezelf, zodat jij de gevoelens die je tiener irriteren, kunt loslaten, hoe voller je kunt uitreiken naar verbinding met je tiener. Echte betrokkenheid maakt een groot verschil voor tieners. Of ze nou deze aandacht afwijzen of er geen genoeg van kunnen krijgen, ze hebben het nodig om het bij hun ouders te voelen. Speciale Tijd aangekondigd of niet is een tool die de ouder helpt om deze betrokkenheid naar hun tiener te communiceren. Er is meer over nabijheid en verbondenheid met tieners te vinden in het boek: Ondersteunen van tieners. Je kunt het bestellen op mijn website www.kokumu.com.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat. Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.com, want daar kun je, je aanmelden voor mijn gratis eZine SpelendWijs.

© 2010 Jasmine Maduro/ Kokumu

Over Jasmine Maduro

Jasmine-Maduro-03-w150 Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.
Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor.
De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd.
Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.
Van mijn expertise, om ouders helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu.

Training 1: ‘De Opleiding’: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie.
Training 2: ‘Spelen met je kind’ : Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie.

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren.
Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert Themabijeenkomsten waar ik naar aanleiding van een thema informatie geef en ouders kennis laat maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen. Je hoeft het niet meer alleen te doen.

Klik hier om je voor een van deze trainingen en/of voor een themabijeenkomst aan te melden.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email: info@kokumu.com.
Mijn andere contactgegevens zijn:
Telefoon: 0302540190 Mobiel: 0647474903
Adres: Barnsteenlaan 63, 3523 BC, Utrecht

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009