Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010. Verschijnt elke 3 weken op vrijdag.

Deze week in SpelendWijs

Nieuws over Jasmine: Een nieuwe ervaring
Wat staat er op de Agenda? ‘De opleiding’
Hoofdartikel: Samenwerken met je kind
Over Jasmine Maduro

Klik hier om je gratis in te schrijven op mijn eZine en ontvang het gratis eBoek, met tools en tips om de ouder te zijn die je wilt zijn, als extra bonus.

Nieuws over Jasmine

bloemen-01 Een nieuwe ervaring

Ik ben zo blij dat mijn eZine er eindelijk is. Dit is een nieuwe ervaring. Ik leer hoe te werken met een, voor mij, nieuwe techniek op internet, speciaal voor het sturen van eZines.

Een heel technisch verhaal waar ik nu niet over ga schrijven. Maar ik ben met vallen en opstaan door dit leerproces gegaan. Als ik er op terugkijk doet het me denken aan mijn kleinzoon die leert lopen. Hij valt, huilt als het zeer doet, staat weer op en loopt verder. Hij stopt niet met lopen.

Hij is nu bezig met blokken van verschillende vormen. Je kent die kisten wel. Op de klep zijn al die vormen en je kunt de blokjes door de passende gaatjes in de kist doen, maar je kunt ook de klep open doen. Hij heeft net ontdekt dat de klep ook open kan. Hij is zo tevreden over zichzelf! Nou ik ben nu ook zo tevreden over mezelf, want op het moment dat jij dit leest is het me gelukt. Mijn eZine is bij jou aangekomen.
Nou dit gevoel past wel bij deze feestdagen.
Fijne dagen en de beste wensen voor 2010.

Wat staat er op de Agenda?

agenda-01 “De Opleiding”

Dit is een training waar je op een eenvoudige maar unieke manier leert spelen met kinderen. In deze training ga je dit spelen in de praktijk leren aan een ouder en kind.

Dit is geen opleiding van 4 jaar. Het is geen opleiding waar je examen gaat doen. Hier ga je ervaring opdoen en je krijgt een tool in handen waar je de rest van je leven gebruik van kunt maken.

Ben je een ouder die met een van je kinderen steeds opnieuw tegen hetzelfde probleem aanloopt? Dan kan jij je met je kind aanmelden voor de training. Ben jij een ouder die denkt:”Ik heb geen problemen met mijn kinderen? Dan nodig ik je uit om je zonder kind aan te melden voor de training.

Meld je aan voor deze training en je kunt de vaardigheid van spelen met kinderen in jouw tempo onder de knie krijgen.

Klik hier om je aan te melden voor de nieuwe groep van:
woensdag 27 januari 2010.
19.00 – 22.00 uur
Barnsteenlaan 63
Utrecht

Hoofdartikel

Samenwerken met je kind

familie-01

Ik wil alle ouders uit alle delen van Nederland kennis laten maken met een eenvoudig nieuw idee dat het werk van ouders zal veranderen. De kern van dit idee is, dat de gevoelens van kinderen een nuttige rol spelen in hun leven.

Kinderen krijgen gevoelens als ze nog niet helemaal klaar zijn om een uitdagende ervaring te begrijpen. Als ze huilen, lachen, of een driftbui krijgen, zijn ze hard aan het werk om een overweldigende ervaring, de baas te worden en het te begrijpen. Dit betekent dat alle kinderen het nodig hebben om driftig te worden, te huilen en te lachen.

Het idee dat de gevoelens van kinderen belangrijk zijn in het proces van denken over kinderen, is erg nieuw. Dit idee past niet goed bij onze gewoonte die we van generatie op generatie meegekregen hebben over opvoeding en discipline. Maar als het een ouder eenmaal lukt om helemaal te luisteren naar de diepe gevoelens van zijn kind en ziet wat een spirit een goede huilbui of driftbui vrijmaakt in hem, zal er een hele nieuwe vorm van opvoeden zichtbaar worden.

Deze benadering staat de ouder toe om van rol te wisselen. De ouder gaat van tegenstander naar partner wanneer een kind zijn gevoelens uit. Naar een kind luisteren als het huilt, of meehelpen, zodat een kind een fijne speeltijd heeft met veel gelach, geeft de ouder een manier om de nabijheid dat zijn kind nodig heeft op te bouwen.

Ik wil in contact komen met ouders van verschillende achtergronden en praten over samenwerken met je kind om de nabijheid die opvoeden tot iets leuks maakt op te bouwen. Deze nabijheid helpt zowel ouders als kinderen om op hun best te functioneren.

Als voorbeeld een verhaal van een vader die deze vorm van contact en nabijheid met zijn zoon kon maken.
Hij vertelt:
Mijn zoon van 5 jaar en ik waren uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje van een van zijn vrienden. Het feest werd gehouden in een park en toen we er aankwamen waren er al veel mensen. De moeder van zijn vriend had alle kinderen van zijn klas uitgenodigd en ze had ook een aantal mensen gevraagd om spelletjes voor kinderen te organiseren. Mijn zoon kende alleen zijn vriend en de ouders van zijn vriend.

We stapten uit de auto en liepen naar de grote groep waar de spelen al begonnen waren. Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer hij aan mijn arm ging hangen. Ik stelde voor dat hij met het spel mee ging doen, maar hij weigerde om dichterbij te gaan en zei dat hij niet wilde spelen.

In plaats van me aan hem te ergeren en boos op hem te worden nam ik hem even terzijde en ging met hem op de grond zitten. Ik hield hem dichtbij me en ik zei duidelijk dat ik vond dat hij met de andere kinderen moest spelen. Hij huilde en zei dat hij niet wilde spelen. Hij wilde bij me blijven. Hij klaagde dat hij moe was en klemde zich aan mij vast. Ik bleef zeggen dat ik dacht dat het okay was, dat er niets mis ging en dat ik denk dat hij kon gaan spelen. Hij bleef huilen.

Na een tijdje gingen we dichterbij de spelende groep zitten.
Ik zorgde er voor dat hij de kinderen kon zien en ik bleef zeggen dat alles okay was. Ik zei ook dat we niet naar huis zouden gaan maar dat we zouden blijven. Nu huilde hij iets langer.

Toen stelde ik voor dat we mee zouden doen met het volgende spelletje. Ik stond naast hem en legde uit hoe het spel ging en wat hij moest doen. Toen het zijn beurt was schopte hij de bal goed weg. Daarna rende hij weg en speelde mee. Ik was zo trots op hem en zo trots op mezelf dat we zo soepel door dat moeilijke moment heen konden komen.

Deze vader werkte samen met zijn zoon. Hij zag dat zijn zoon bang was. Hij wist dat hem niets zou overkomen, dus hij nam de tijd om zich met hem te verbinden. Hij vertelde zijn zoon dat alles okay was en dat het mogelijk was om met de nieuwe mensen te spelen. Daarna bleef hij bij hem terwijl zijn zoon door zijn gevoelens heen werkte. Het resultaat was een hoopvolle ervaring voor beiden.

Het gaat hier dus om een eenvoudige en unieke benadering om met je kind samen te werken. Probeer het uit en mail mij je ervaring naar info@kokumu.com.

27 januari 2010 start een nieuwe groep voor een training waar je deze tool in de praktijk mag brengen. Je kunt je aanmelden om met je kind te spelen en je kunt je aanmelden om een ouder te coachen door te spelen.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat. Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.nl, want daar kun je het gratis eBoek: ‘SpelendWijzer’ aanvragen.

2009 Jasmine Maduro/ Kokumu

Over Jasmine Maduro

Jasmine-Maduro Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.

Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor. De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd. Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.

Van mijn expertise, om ouders te helpen de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu. Training 1: De Opleiding: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie Training 2: ‘Spelen met je kind’ : Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren. Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert hiervoor Themabijeenkomsten waar ik naar aanleiding van een thema informatie geef en ouders kennis laat maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen.

Klik hier om je voor een van deze trainingen en/of voor een themabijeenkomst aan te melden.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email: info@kokumu.com.

Mijn andere contactgegevens zijn:
Telefoon: 0302540190 Mobiel: 0647474903
Adres: Barnsteenlaan 63, 3523 BC, Utrecht
Ons adres is:
www.kokumu.com

Barnsteenlaan 63
3523 BC Utrecht

Ons telefoonnummer:
0302540190 of 0647474903

Copyright (C) 2008 Kokumu – Alle rechten voorbehouden.

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009