Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009. Verschijnt elke 3 weken op vrijdag.

Deze week in SpelendWijs

Nieuws over Jasmine:
eZine nieuwsbrief
Hoofdartikel:
Sinterklaas en zo
Wat staat er op de Agenda?
Themabijeenkomst en De Opleiding

Nieuws over Jasmine

Noel-06
Ssssst …. Mijn kleinzoon ligt te slapen.
Ik maak van deze tijd gebruik om verder te werken aan mijn eZine.
Op dit moment ben ik in het huis van mijn zoon. Mijn schoondochter ligt te slapen. Zij kwam net thuis uit de nachtdienst.
Op de achtergrond hoor ik aan de ene kant de stilte van een huis als iedereen weg is. Maar tegelijkertijd is er buiten de bedrijvigheid van een winkelcentrum die net open gaat.
SpelendWijs is nu de naam van mijn eZine. De training “Spelen met je kind” biedt ook wijsheid bedacht ik. Voor mij betekent het dat ik steeds na kan denken over de jonge mensen om mij heen. Vooral in deze voor hen spannende en moeilijke Sinterklaastijd hebben ze wat meer aandacht nodig. Het hoofdartikel van deze week gaat over Sinterklaas.
Als je wilt weten wat je kunt doen om je kinderen ook in deze tijd wat meer te helpen ontspannen, dan is dat artikel echt iets voor jou. Heel veel leesplezier.

Wat staat er op de Agenda?

10 december 2009 is er een Themabijeenkomst met het onderwerp:
‘Hoe spelen met je kind jou kan helpen om de ouder te zijn die jij wilt zijn’. Deze bijeenkomst is een inleiding op ‘De Opleiding’ een training van Kokumu. Je bent van harte welkom op deze bijeenkomst. Klik hier als je, je hiervoor wilt aanmelden.
Tijd: 20.00 uur. Plaats: Barnsteenlaan 63, 3523 BC Utrecht.

“De Opleiding” start op woensdag 27 januari 2010.
Er zijn nog plaatsen over.
De 13 weken zijn verdeeld in 5 weken waarin je de tools krijgt aangereikt en in de resterende 8 weken kun je deze tools in de praktijk brengen. Je leven en dat van je gezin verandert in positieve zin.

Heb je belangstelling? Ga dan naar aanmelden en meld je aan voor “De Opleiding”. Je kunt je ook op de Themabijeenkomst van 10 december 2009, persoonlijk aanmelden voor deze training.

Hoofdartikel: Sinterklaas en zo

pakjes-03 Deze tijd van het jaar is een tijd vol met spanningen en nieuwe angstige ervaringen voor onze kinderen. Dit is precies het moment voor ouders om je kind speciale speeltijd aan te bieden. In deze tijd hebben ze veel meer aandacht nodig dan anders. Er gebeurt heel veel in hun leven.
Sommigen maken dit feest voor het eerst mee en anderen ontdekken dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet echt bestaan. Anderen die al een jaar weten dat de cadeautjes van hun ouders komen, mogen niks zeggen. De kinderen geven ook in deze tijd allerlei signalen af. Ze doen hun best om iemand te laten weten dat ze even hulp nodig hebben.
Wat kan je doen?

Praat met je kind
Ben jij de ouder van een kind die voor het eerst dit feest bewust meemaakt? Dan is het belangrijk dat je vertelt wat je gaat doen, als je een activiteit gaat doen dat met Sint en zo te maken heeft. Misschien ga je gewoon naar de stad om cadeautjes te kopen, maar de mogelijkheid om Zwarte Pieten en Sint tegen te komen is groot. Vertel hem dat je ze misschien tegen kunt komen en dat je hem dan bijv. uit de buggy haalt en vasthoudt.

Speciale Speeltijd
Ben je een ouder van een kind die ontdekt heeft dat de cadeautjes van zijn ouders komen en niet van Sinterklaas?
Bied je kind dan speciale speeltijd aan. Speel voordat je met hem naar een Sint activiteit gaat, of zomaar als hij wakker wordt. Wees enthousiast over zijn ideeën. Volg hem in alles wat hij wil doen. Ook als hij met water wil kliederen. Als jij de minst machtige rol in het spel inneemt dan zal je kind door te lachen de opgebouwde spanningen los kunnen laten. Daarna gaat het een heel stuk beter dan daarvoor.

Zwarte Piet
Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze iemand met een andere huidskleur dan zijzelf ontmoeten.
Dat moeten ze verwerken. Als ze daarna iemand met een andere huidskleur ontmoeten kunnen ze op verschillende manieren reageren. Probeer dit niet te stoppen. Als hij een vraag stelt geef dan eerlijk antwoord en als je het antwoord niet weet dan weet de persoon in kwestie het misschien wel.
Ik was bij het postkantoor en een ouder kwam met een kind van 3 of 4 jaar binnen. Ze stonden achter mij in de rij. Het kind bleef mij strak aan kijken en ik keek vriendelijk terug. Toen vroeg hij:”Papa is dit Zwarte Piet? De ouder deed of hij de vraag niet hoorde. Het kind stelde de vraag nog een keer. Ik wachtte even en toen de ouder niks zei, draaide ik me om en zei vriendelijk:”Nee, hoor ik ben Zwarte Piet niet, jij wel?” Hij keek lachend op naar zijn vader die mij verontschuldigend aan keek. Waarop ik zei:”Ooooo, je vader is zwarte Piet!” Lachend hield hij zijn vaders been vast, waarna vader hem glimlachend optilde.

Tot slot
Het sinterklaasfeest is een spel
Laat het een spel zijn voor je kind. Volg je kind en laat hem bepalen hoe hij dit spel wil spelen. Maak van de gelegenheid gebruik om te kijken hoe ver jij kunt gaan in het volgen van je kind. Wie weet krijgt het feest een heel nieuw tintje in jouw gezin.
Mijn dochter kon niet slapen van het idee dat mensen naar binnen kunnen komen als de deur op slot is. Ik zei meteen: Ja natuurlijk kan niemand dan binnenkomen. Wat goed van je dat je daar aan denkt. Hoe moet dat nou met de schoen zetten? Waarop zij antwoordde:”Dan zetten we de schoenen toch gewoon in de tuin! Zo gezegd zo gedaan.

Wil je deze aanpak uitproberen dan mag dat. Je hoeft het niet alleen te doen. Het werkt beter als je, je ervaringen kunt delen met andere ouders. Bij Kokumu creëer ik een veilige plek waar je met andere ouders je ervaring kunt delen en geïnspireerd wordt om nieuwe ideeën uit te proberen.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat. Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van www.kokumu.com waar je, je kunt abonneren op mijn gratis eZine.

Over Jasmine Maduro

Jasmine-Maduro-02 Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.
Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb ik gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor. De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd. Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.
Van mijn expertise, om ouders te helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt.

Training 1: ‘De Opleiding’: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie.
Training 2: ‘Spelen met je kind’ : Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren. Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert Themabijeenkomsten waar ik naar aanleiding van een thema informatie geef en ouders kennis laat maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen. Je hoeft het niet meer alleen te doen.

Klik hier om je voor een van deze trainingen en/of voor een themabijeenkomst aan te melden.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email: info@kokumu.com.
Mijn andere contactgegevens zijn:
Telefoon: 0302540190 Mobiel: 0647474903
Adres: Barnsteenlaan 63, 3523 BC, Utrecht

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009