Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009. Verschijnt elke 3 weken op vrijdag.

In dit nummer van SpelendWijs:

Hoofdartikel:
– Belangrijke vragen
-Berichtje van Jasmine:
Een succesverhaal
-Binnenkort
De Opleiding

Belangrijke vragen van kinderen

Als ze eenmaal kunnen praten, stellen jonge kinderen veel vragen. “Wat is er op de maan? Waarom moeten we slapen? Smaken wormen echt zo vies?” En duizenden andere vragen die kinderen helpen de wereld een beetje te begrijpen. Ze leren van onze antwoorden en van het feit dat we niet altijd het antwoord weten.

Lang voordat kinderen kunnen praten, zijn er echter belangrijke vragen waarop ze elke dag verschillende keren proberen antwoord te krijgen. Dit zijn de onuitgesproken vragen. Dit betekent niet dat deze vragen onbelangrijk zijn. In tegendeel, het zijn juist de belangrijkste vragen uit onze kindertijd. De antwoorden die we geven zijn bepalend voor het welzijn van een kind.

Omdat er geen woorden zijn voor deze vragen, is het soms moeilijk voor ons om te begrijpen dat er iets aan ons gevraagd wordt. Kinderen vragen:”Hoor ik er bij?” als ze ons hun favoriete speelgoed brengen wanneer we met een andere volwassene zitten te praten.
Ze vragen: “Ben je blij dat ik er ben?” als ze om 6 uur ‘s morgens bij ons kruipen, ons wakker maken met een verwachtingsvolle blik.
Ze vragen ook: “Zie je wie ik ben?” als ze grapjes maken, door gekke dingen op hun hoofd te leggen, of als ze speels een hele kist met blokken leeggooien.
Ze vragen: “Zal je me beschermen?” Als ze op straat honden zien die groter zijn dan henzelf. En ze vragen: “Doe ik het zo goed?” als ze op je schoot klimmen net op het moment dat je aan het einde van de dag 5 minuten wilt nemen om even de krant te lezen. Ze stellen hun vragen niet met woorden, maar hun denken is er op getraind om de antwoorden te filteren uit elke beweging die wij maken, elke oogopslag en de toon waarop we iets zeggen. Als we ontspannen en tevreden zijn met onszelf, is ons antwoord: “Ja, het is goed om jou in mijn leven te hebben,” als we ze omkleden, als we ze bij ons nemen voor een knuffel, of als we hun hand vasthouden terwijl ze over een muurtje lopen.

Maar het leven stelt veel eisen aan ouders, verzorgers, leerkrachten en vrienden. Dus we hebben niet altijd de tegenwoordigheid van geest om te antwoorden zoals we dat zouden willen. Hierbij helpt het gereedschap van “spelen met kinderen”. Het gaat over speciale speeltijd, luisterend spelen, grenzen stellen en blijvend luisteren. Je kunt het allemaal in weinig tijd toepassen. Als je dit gereedschap gebruikt communiceer je direct met je kind dat hij erbij hoort, dat hij welkom is, dat je ziet wie hij is, dat je hem zult beschermen tegen de problemen van anderen en die van zichzelf. Met “spelen met kinderen” communiceer je dat je betrokken bent zelfs wanneer je een grens stelt of naar een driftbui luistert.

Berichtje van Jasmine

Een Succesverhaal
Mijn dochter, Jennifer kwam me enthousiast vertellen hoe ze de methode van “spelend luisteren op haar werk heeft toegepast. Zij werkt op een kinderopvang. Het is ook Buitenschoolse opvang. Dit is haar verhaal:

Ik haalde een middag de kinderen op van de school samen met een collega. Toen ik daar aankwam was er een nieuwe jongen die dacht dat hij naar de opvang moest want mama kwam niet. Hij moest heel veel huilen en zijn leerkracht luisterde niet meer.

Ik pakte zijn hand beet als om hem mee te nemen en hij gooide zich op de grond en wilde niet mee. We stonden al buiten. Ik besloot toen naast hem op de grond te gaan liggen en ik vertelde hem dat het helemaal ok was om te huilen totdat hij klaar was. Daarna kunnen we ook naar de opvang. Ik blijf bij je. Hij huilde nog even door terwijl hij mopperde dat hij niet zo lekker lag op de grond.

We stonden op en ik zei: “Je bent nog steeds verdrietig, je mag doorhuilen. Hij keek me aan en huilde door terwijl we naar de opvang liepen. Bij de opvang laat hij mijn hand los veegt zijn tranen af en gaat spelen. Hij speelde de rest van de middag heel intensief en hij kwam af en toe om me te vertellen dat het nu goed ging.

Jasmine Maduro

Binnenkort

De Opleiding
Als je een puppy in huis neemt dan gaan de meeste mensen naar puppytraining, omdat ze het goed willen doen met hun nieuwe gezinslid. Als er een baby komt dan is er geen babytraining. Het lijkt er op dat iedereen uit zichzelf moet kunnen opvoeden. Deze aanname maakt het moeilijk om met andere ouders te delen over waar jij als ouder tegen aan loopt. Sowieso als je als ouder moet erkennen dat je het niet trekt, ben je bang te horen dat je kinderen uit huis geplaatst worden. De mogelijkheid om met andere ouders te kunnen delen hierover zou juist veel spanning over opvoeden weghalen bij ouders, zodat het opvoeden inderdaad vanzelf gaat. Als je bedenkt wat het nog meer kan opleveren als je blijft ondersteunen, dan zou het zo gewoon zijn om samen te blijven en elkaar te helpen. Iedereen leert daarvan en profiteert daarvan. De Opleiding van Kokumu voorziet hier in.
Het is een training waarbij ouders, ouders ondersteunen. Je leert in 13 weken alles wat je kunt gebruiken om plezier te hebben en te behouden in het belangrijke werk dat je als ouder doet. Meld je dan aan door hier te klikken.
Ik kijk naar je uit en garandeer een traject vol met leerplezier. Bij aanmelding ontvang je een gratis e-book met 5 artikelen die je helpen de ouder te zijn die jij wilt zijn.

Over Jasmine

Jasmine Maduro helpt ouders met de opvoeding van hun kind(eren), zodat ze de ouder kunnen zijn die ze willen zijn.
Zij heeft op verschillende manieren met haar methode gewerkt, waarbij ouders bij wijze van special time met hun kinderen gaan spelen. In haar methode hebben de kinderen de leiding in het spel. De volwassene neemt dan de plek in van de minst machtige en moedigt het kind aan de machtigste rol te spelen. Kinderen kunnen dan zo spanningen die zich opstapelen in hun lijf kwijt raken om daarna weer helder verder te gaan. Ze zegt dat kinderen die op school te kampen hebben met gedragsproblemen, veel minder weerstand hebben.
Deze aanpak is een verademing voor je gezin.
Jasmine is leerkracht primair onderwijs, remedial teacher en leerkracht speciaal onderwijs. Ze heeft zich vooral toegelegd om te werken in het vernieuwingsonderwijs. Haar visie is dat kinderen altijd leren waar ze ook zijn als ze de ruimte maar krijgen om zichzelf te zijn.

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009