tieners
Deze week in SpelendWijs:

In dit nummer:

Nieuws over Jasmine

Hoofdartikel: Verschil maken in het leven van ouders en kinderen

Wat staat er op de Agenda?

Klik hier om je in te schrijven

op mijn eZine en ontvang de

gratis eBoek als extra bonus.tienersenjongemensen__3_
Nieuws over Jasmine

Hallo {relation.firstName}

Afgelopen week heb ik weer ingevallen op een school. Dit keer in een groep 8. Ik merk dat als ik dit vertel veel mensen zeggen dan dat moet toch wel erg zwaar zijn, of ze kijken ongerust. Ik merk dat veel mensen bang zijn voor deze groep kinderen en daarom vooroordelen hebben over hun.

Ik heb veel nagedacht over deze kinderen en hun situatie. Ze zitten op een leuke school, ze hebben alles wat hun hartje begeert aan spullen en kleding. Ze zien er goed uit. Toch zijn ze niet blij en gelukkig. In het begin merkte ik dat ik ook niet gelukkig was om bij hun te zijn. Zij waren niet blij en gelukkig en dat maakte mij ongelukkig.

Ik vertelde dit aan een collega en plotseling kon ik zien dat als ik verschil wil maken in hun leven, ik juist aan hun moet laten merken hoe blij ik met hen ben. Sindsdien is het eerste wat ik ’s ochtends tegen ze zeg:”Het maakt mij zo blij om jullie vandaag weer te zien.” Het mooiste is de uitdrukking op hun gezichten als ik dat zeg. Even is daar een glimp van hoop te zien. Maar ze kunnen het nog niet geloven en zoeken de hele dag bevestiging of dat echt waar is.

Natuurlijk stel ik grenzen, natuurlijk val ik soms door de mand, maar ik weet zeker dat ik op deze school een verschil maak in het leven van deze kinderen. Alleen door die ene zin elke dag. Lees meer over hoe je verschil maakt in het leven van kinderen in mijn hoofdartikel. Dit is een vervolg artikel op het artikel van vorige keer: “Verschil maken in het leven van ouders en kinderen.”

Veel leer- en leesplezier.agenda-01
Wat staat er op de Agenda?


De eerste teletraining van een serie van 4 op donderdag 10 juni 2010. De titel van deze teletraining is: “Hoe pas ik de tools toe?”

Deze tools gaan een verschil maken in jouw leven en het leven van de mensen om je heen.

  • Luisteren
  • Spelen
  • Leiding nemen
  • Zelfreflectie

Ik hoor je al denken dat doe ik allemaal al. Dat heb ik ook gedacht voordat ik deze informatie kreeg. Het klopt het zijn bekende woorden. Maar het zit hem in de toepassing en de praktische uitvoering. Daar vertel ik meer over in deze eerste training van een serie van vier trainingen.

Alvast gefeliciteerd!
Hoofdartikel:

Verschil maken in het leven van ouders en kinderen(vervolg)

Er is een belangrijke rol die je kunt spleen in het leven van ouders en kinderen als iemand van buiten het gezin. Er is niet een naam voor deze rol. Je bent geen grootouder of tante of pleegouder of neef. Wij gebruiken het woord bondgenoot.

Als bondgenoot kun je een ouder steun bieden.
Jij kunt het beste er op toe zien dat een kind zijn zelfwaarde behoudt. Je kunt de persoon worden die er voor kan kiezen om, om deze mensen te geven en daardoor is de zorg die je biedt erg krachtig. Je kunt bondgenoot zijn als buurman, leerkracht, oppas, lid van dezelfde kerkgemeenschap. Je kunt bondgenoot zijn als ouder voor een andere ouder. Van welke positie dan ook kun je een belangrijk contact maken met ouders en kinderen.

Het kost verbazend weinig tijd en energie om een sterke bondgenoot te worden voor ouder en kind.
Belangrijker nog dan de hoeveelheid tijd dat je bij ze bent is je bewustzijn van de goedheid van de ouder en het kind. Jou waarderingen zijn een tegenspraak voor het gemis aan waarderingen van de maatschappij voor ouders en kinderen.

Een bondgenoot, zijn van jonge mensen (kinderen en jongeren)

Jonge mensen snakken ook naar liefde en naar het gevoel dat ze speciaal zijn.
Elk kind is uniek, vol met denken en ideeën. Zijn radar is constant op zoek naar menselijke warmte, begrip en plezier. Om een bondgenoot te zijn voor jonge mensen, laat je warmte zien, je behandelt hem/haar als heel speciaal (wat hij/zij dan ook is), en je speelt. Neem je voor om toe te staan dat het kind volop speelt, experimenteert, lacht, rent en gevoelens laat zien. Kinderen bouwen snel nabije relaties op als ze zichzelf mogen zijn, zonder bang te zijn voor kritiek.

Jij bent ook eens kind geweest. Herinner je de volwassene waar je het meest van hebt gehouden? Kun je je herinneren hoe je hun aandacht zocht, hoe graag je wilde spelen en nabij wilde zijn, hun stem wilde horen, wilde dat ze naar je keken, om te zien wat je kon. Je wilde dat volwassenen van je hielden, je opmerkten, eerlijk naar jou en naar anderen zijn, opgewonden zijn over dingen, plezier te maken.

Het belangrijkste wat ons weerhoudt om bondgenoten te zijn voor kinderen is de training die we hebben gekregen om serieus, waardig en volwassen te zijn.
Het is een groot avontuur om te besluiten al deze volwassenheid los te laten, door op onze knieën te zakken en paardje te spelen, of naar buiten te gaan en tikkertje te spelen of onder een bed kruipen en te spelen dat je in een fort zit. Dit maakt een groot verschil in het leven van een kind. Elk moment dat je besluit om tijd te besteden aan spelen of een activiteit van een kind bewondert, zeg je: “Je bent belangrijk. Ik waardeer je.”De tijd dat je samen met een kind doorbrengt helpt hem om zijn zelfvertrouwen en intelligentie te koesteren en je hebt een vriend voor het leven.


Een relatie opbouwen met een kind, speciale tijd met hem/haar doorbrengen.
Doen wat het kind wil doen, het kind speciaal behandelen, wat hij ook kiest om te doen als jullie met elkaar zijn. Als iemand behandeld wordt als een belangrijk persoon, iemand die kan beslissen hoe de tijd samen door te brengen, helpt het besef voor integriteit en intelligentie van het kind te koesteren.

  • Sta toe dat er gelachen wordt, gespeeld en sta toe dat er nieuwe dingen gebeuren. Gelach en spel maken dat kinderen zich dichtbij anderen voelen. Een kind zal terwijl het met jou speelt zijn volledige intelligentie gebruiken.
  • Laat het kind op verschillende manieren weten dat je hem/haar waardeert.
    Waarschijnlijk is de beste manier om dit te doen, steeds terug blijven komen om Speciale tijd te geven, je afspraken waarderen en deze tijd beschouwen als een belangrijk deel van je leven. Je zult rijkelijk beloond worden met vertrouwen en liefde.

Als je een gezin goed leert kennen, zul je manieren vinden om bondgenoot te zijn van zowel ouder als kind.Ik wist bijvoorbeeld dat in een gezin, de alleenstaande moeder van maand op maand leefde. Ze werkte hard om het eten voor haar dochter op tafel te krijgen. In de maand december,werd ze ruw en boos omdat ze bang was en dacht dat ze als moeder tekort schoot. Zij kon het niet opbrengen om geld uit te geven aan een kerstboom. Dat was niet haar prioriteit. Maar haar dochter wilde natuurlijk een kerstboom en cadeautjes.

Een bondgenoot die regelmatig speciale tijd met haar dochter doorbracht, had goed geluisterd en begreep de situatie.Na overleg met moeder ging de bondgenoot en dochter, tijdens speciale tijd, uit en kochten een kerstboom, bracht het mee naar huis en versierden het samen. Moeder heeft van opluchting veel gehuild.

Deze bondgenoot heeft moeder geholpen waar haar slechte gevoelens haar verlamden. Doordat de bondgenoot de situatie accepteerde en moeder met warmte tegemoet trad en niet oordeelde over de situatie, kon moeder opluchting ervaren na haar huilbui. Hierdoor waren de feestdagen veel fijner voor het gezin. Het kopen van een kerstboom door de bondgenoot werd een traditie in deze familie en daardoor kreeg deze bondgenoot een belangrijke plaats in het leven van deze twee mensen.

Ouders en kinderen kunnen waardevolle vrienden worden. Als bondgenoot blijf je verschil maken in hun leven. Het kost je een klein beetje tijd en bereidheid om te zien wat een goede mensen ze zijn. Je tijd en jouw belangstelling om nabij te zijn, je besluit om om ze te geven is alles wat je nodig hebt. Soms is het erg lastig om een bondgenoot te zijn voor een ouder en kind, want als we anderen waarderen en aandacht geven, gaan we het gemis van dergelijke waardering en aandacht in ons leven missen. Eenzaamheid, rancune, ontmoediging en vermoeidheid zijn sommige gevoelens die opkomen als we proberen voor anderen te doen wat zelden voor ons werd/wordt gedaan.

We adviseren dan ook dat bondgenoten een luisterpartner vinden die geïnteresseerd is om hen te steunen en daarvoor aandacht terug krijgt.
De bondgenoot kan dan in deze tijd over de successen praten en praten over gevoelens die opkomen. Een burnout is bijna geen optie wanneer er iemand is die naar je luistert als je blij vertelt over je successen en nadenkt over de volgende stap.

De gevers moeten ook kunnen ontvangen.Wij kunnen allemaal een positief verschil maken in het leven van anderen. Daarvoor verdienen we het allemaal om aangemoedigd en gewaardeerd te worden als we uitreiken om dit werk te doen.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat.Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.com,  want daar kun je, je aanmelden voor mijn gratis eZine SpelendWijs

 

© 2009 Jasmine Maduro/ KokumuJasmine-Maduro
Over Jasmine Maduro

Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.

Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor.

De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd.

Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.

Van mijn expertise, om ouders helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu.

Training 1: ‘De Opleiding’:  Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind.  Klik  hier voor meer informatie

Training 2: ‘Spelen met je kind’:  Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik  hier voor meer informatie

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die

met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren.

Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email:
info@kokumu.com

Mijn andere contactgegevens zijn:

Telefoon: 0302540190 Mobiel: 0647474903

Adres: Barnsteenlaan 63, 3523 BC, Utrecht


SpelendWijs

Een programma ter ondersteuning van de ouder-kind relatie

Door: Jasmine Maduro

Jaargang 1 nummer 11, 4 juni 2010

Schrijf je in voor dit eZine

Je ontvangt mijn eZine, omdat je daarvoor hebt ingeschreven. Als je het niet meer wilt ontvangen kun je met de link onderaan deze mail opzeggen.

Als je vrienden en kennissen hebt die mijn eZine interessant zullen vinden, schroom dan niet om het door te sturen.

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009