vlinder-01
Deze week in SpelendWijs:

In dit nummer:

Nieuws over Jasmine
Hoofdartikel: Verschil maken in het leven van ouders en kinderen
Wat staat er op de Agenda?

Klik hier om je in te schrijven op mijn eZine en ontvang de gratis eBoek als extra bonus.wolken-01-w150
Nieuws over Jasmine

Hallo {relation.firstName}

Nederland is twee weken met vakantie. Ik betrapte mezelf erop dat ik dat een paar keer zei de afgelopen week. Een keer tijdens mijn teletraining afgelopen week en meerdere keren in gesprek met andere mensen daarna.

Ik heb trouwens nog lang nagenoten van de teletraining die ik heb gegeven. Het inspireerde mij en ik heb er veel van geleerd. Ik zou kunnen zeggen dat het verschil heeft gemaakt in mijn leven en in het leven van anderen. Ik zal dit niet meer vergeten.

Ik begreep dat de deelnemers er ook van hebben genoten en dit niet meer vergeten. Zo is dat als iets verschil maakt in je leven. In mijn hoofdartikel schrijf ik over hoe je verschil kunt maken in het leven van ouders. Het is een artikel naar mijn hart en de teletraining heeft mij geïnspireerd. Veel lees- en leerplezieragenda-01
Wat staat er op de Agenda?

1.Gratis Teletraining:

Nederland is nog een paar dagen met vakantie vandaar een herhaalde uitnodiging voor een gratis teletraining op Donderdag 20 mei 2010, van 20.00 uur tot 21.00 uur.Ja je leest het goed. Je hoeft niet de deur uit. Alles wat je nodig hebt is een telefoon en een rustige plek in je huis.

Ben jij een ouder naar je hart of vind je dat je te veel fouten maakt, of vind je gewoon dat je het beter moet doen? Dan is dit echt iets voor jou. Ik zal dan vertellen welke stappen er specifiek nodig zijn om de ouder te zijn die jij wilt zijn. Een van die stappen ga ik alvast verklappen.

Maak gebruik van deze gelegenheid! Het kost helemaal niets……en je hoeft de deur niet uit.

Meld je snel aan voor deze training en ontvang dan in een bevestigingsemail alle informatie die je nodig hebt om mee te doen.

Wil je meer informatie over deze training bel dan met 0647474903 en ik zal al je vragen beantwoorden.
Om je aan te melden klik hier

2.Teleseminar van 3 juni t/m 24 juni
Zie de gratis teletraining als een soort voorgerecht/ aperitief van een diner.
De Tele Seminar van 4 weken is dan het hoofdgerecht.
Wat je krijgt:

03-06: Hoe pas ik de tools toe?
10-06: Wat is een luisterrelatie en hoe bouw ik die op?
17-06: Zelfreflectie: Een kijk naar jouw aandeel
24-06: Leiding nemen als ouder.

Als nagerecht ontvang je:
– de opnames van de 4 trainingen zodat je alles nogmaals kunt naluisteren.
– de artikelen die ik tijdens de training gebruik ineen bundel in pdf formaat
– de mogelijkheid om met andere deelnemers op in een e-maillijst in te schrijven.

Dit kun je niet missen. Meld je zo snel mogelijk aan door hier te klikken.ouders
Hoofdartikel:

Verschil maken in het leven van ouders

Er is een belangrijke rol die je kunt spleen in het leven van ouders en kinderen als iemand van buiten het gezin.
Er is niet een naam voor deze rol. Je bent geen grootouder of tante of pleegouder of neef. Wij gebruiken het woord bondgenoot.

Als bondgenoot kun je een ouder steun bieden. Jij kunt het beste er op toe zien dat een kind zijn zelfwaarde behoudt. Je kunt de persoon worden die er voor kan kiezen om, om deze mensen te geven en daardoor is de zorg die je biedt erg krachtig. Je kunt bondgenoot zijn als buurman, leerkracht, oppas, lid van dezelfde kerkgemeenschap. Je kunt bondgenoot zijn als ouder voor een andere ouder. Van welke positie dan ook kun je een belangrijk contact maken met ouders en kinderen.

Het kost verbazend weinig tijd en energie om een sterke bondgenoot te worden voor ouder en kind. Belangrijker nog dan de hoeveelheid tijd dat je bij ze bent is je bewustzijn van de goedheid van de ouder en het kind. Jou waarderingen zijn een tegenspraak voor het gemis aan waarderingen van de maatschappij voor ouders en kinderen.
Een bondgenoot, zijn voor een ouder.

Als je nog nooit een ouder bent geweest, weet je waarschijnlijk niet hoe slecht ouders zich meestal over zichzelf voelen.
Kinderen verzorgen, vraagt veel van ouders, het verbijstert ze vaak en vroeg of laat komen ze er achter dat ze hun liefde voor hun kind niet volledig laten zien. Als er veel druk is dan voelt de ouder zich alsof ze vanaf het begin gefaald heeft.
Het werk van ouders wordt een reële overlevingsstrijd. Als de ouder in een goede economische positie zit kan het weken of maanden duren voordat er een burn-out is. Maar het komt voor bij alle ouders en elke ouder voelt zich schuldig of in de verdediging over zijn/haar momenten of dagen dat ze niet kan nadenken en zich dan laat leiden door gevoelens van onmacht. Deze burn-out komt, omdat het zorgen voor kinderen veel meer vraagt dan dat er door een of twee personen gegeven kan worden.

Het lijkt gemakkelijk om van een afstand te weten wat de ouder moet doen. Aan ouders wordt vaak veel ongevraagd advies gegeven door familie, vrienden en vreemden in de supermarkt.
Als je bevriend raakt met ouders en hun kinderen, zul je heel sterk voelen alsof je precies weet welke vergissingen de ouder maakt en hoe die verbeterd moeten worden.Als het werk van ouders, emotioneel neutraal werk was, zoals het opvouwen van kleren, dan zou hier en daar een beetje advies, waarschijnlijk erg gemakkelijk meegenomen worden. Ouders hebben, zolang het kind leeft hun hart geleegd en veel inzet in hun kind gelegd.
Er is een onzichtbare maar krachtige emotionele last dat de ouder draagt.
Een last dat komt vanuit het zo intens houden van het kind en tegelijkertijd zo dikwijls gevoelens hebben dat je niet alles met geduld, liefde en wijsheid kunt doen. Wat deze ouders helpt is je vriendschap, je praktische hulp en je waardering voor hen en hun kind. Dit is een groter cadeautje dan welk advies ook, die je zou willen geven.
Hier zijn een aantal tips om een groot verschil te maken in het leven van een ouder.

· Om een relatie op te bouwen met een ouder, vraag om te beginnen hoe het gaat en luister dan. Ouders hebben de behoefte om over hun leven te praten: over de leuke dingen, de spanningen en de worstelingen. Ze hebben iemand nodig die wil weten hoe ze het maken. Je hoeft niets op te lossen. Het is beter als je geen antwoorden probeert te geven, wat voor de ouder als kritiek kan aanvoelen.

· Prijs het goede wat je ziet in de ouder en het kind. Ouders horen zelden hoe goed ze het doen. Of wat een geweldig kind ze hebben. Het maakt een groot verschil. Een arm om de schouders een begripvolle glimlach en een moment van waardering.

  • Besluit om nooit kritiek te geven en nooit ongevraagd advies te geven. Als je boos bent over de manier waarop de ouder zijn/haar werk doet, praat hier dan met iemand anders over. Ouders hebben hulp nodig om geduld op te brengen en dikwijls weten ze niet wat ze moeten doen om een moeilijke situatie te verbeteren. Luisteren naar ze en opmerken hoeveel ze om hun kind geven, zal meer helpen dan advies of kritiek te geven. Als je het vertrouwen hebt gewonnen van de ouder dan zal hij/zij jou om je denken vragen. Dan kun je met jouw uitgangspunten komen.

Als je dit artikel wilt gebruiken, voor je tijdschrift of op je website, dan mag dat.Voeg dan wel de volgende tekst bij: Door Jasmine Maduro van Kokumu. Ga naar www.kokumu.com, want daar kun je, je aanmelden voor mijn gratis eZine SpelendWijs.

© 2009 Jasmine Maduro/ KokumuJasmine-Maduro-03-w150
Over Jasmine Maduro

Mijn wieg heeft op Curaçao gestaan en toen ik 18 jaar was ben ik naar Nederland gekomen voor studie.
Mijn achtergrond is onderwijs. In het onderwijs heb gewerkt als groepsleerkracht, remedial teacher, intern begeleider, praktijkbegeleider en schoolcounselor.
De laatste 6 jaar heb ik me vooral gericht op vernieuwingsonderwijs. Binnen het onderwijs werd er veel gedaan om het personeel te helpen om mee te gaan in de vernieuwing. Maar voor de ouders was er niets georganiseerd.
Dat wilde ik anders zien en zo werd Kokumu geboren.
Van mijn expertise, om ouders helpen om de ouder te zijn die ze graag willen zijn, heb ik 2 trainingen gemaakt. Deze trainingen bied ik ouders aan via Kokumu.

Training 1: ‘De Opleiding’: Ouders leren om ouders te coachen d.m.v. spelen met hun kind. Klik hier voor meer informatie
Training 2: ‘Spelen met je kind’: Ouders worden door ouders begeleid met de tools van deze training. Klik hier voor meer informatie

Doel van de opleiding is het opbouwen van een netwerk van mensen die
met kinderen samenwerken, samenspelen en samenleren.
Ik denk dat als ouders elkaar helpen en met elkaar gaan samenwerken iedereen daardoor wint. Je kinderen, je gezin, je relaties, de school, je buurt, noem maar op.

Er is de mogelijkheid om eerst voor te proeven.
Kokumu organiseert op aanvraag Themabijeenkomsten waar naar aanleiding van een thema informatie gegeven wordt om ouders kennis te laten maken met de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal je andere ouders ontmoeten en ervaren hoe het is om als ouders samen op te komen voor het welzijn van je kinderen.

Klik hier om je voor een van deze trainingen aan te melden.
Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je mij bereiken via email:
info@kokumu.com.

© Kokumu


SpelendWijs

Een programma ter ondersteuning van de ouder-kind relatie

Door: Jasmine Maduro

Jaargang 1 nummer 10, 14 mei 2010

Schrijf je in voor dit eZine

Je ontvangt mijn eZine, omdat je daarvoor hebt ingeschreven. Als je het niet meer wilt ontvangen kun je met de link onderaan deze mail opzeggen.

Als je vrienden en kennissen hebt die mijn eZine interessant zullen vinden, schroom dan niet om het door te sturen.

Spelendwijs Jaargang 1, nr. 11, 4 juni 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 10, 14 mei 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 9, 30 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 8, 16 april 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 7, 19 februari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 6, 28 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 5, 1 januari 2010
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 4, 4 december 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 3, 13 november 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 2, 23 oktober 2009
Spelendwijs Jaargang 1, nr. 1, 2 oktober 2009