Als kinderen gespannen zijn, verliezen ze hun ongeduld, hun liefde, plezier en hun vermogen om van elke dag een goede dag te maken. Op deze momenten doen ze meestal dingen die nergens op slaan. Ze gaan kibbelen, ze staan erop dingen te hebben die anderen al hebben, of willen steeds weer iets anders, zonder tevreden te worden.

Op deze momenten kunnen ouders een heel positieve rol spelen. Wij kunnen grenzen stellen voor het gedrag van onze kinderen, om ze te helpen de spanning waaronder ze gebukt gaan te ontladen en hun aangeboren goede oordeel over plezier en samenwerking terug te pakken. Als je denkt dat je kind onredelijk is, dan zijn hier de stappen die je kunt volgen.

  1. Luister
    Ga door je knieën, zodat je op ooghoogte bent en vraag eenvoudigweg wat er aan de hand is. Vraag je kind:”Waarom schreeuw je? Waarom stampvoet je? Waarom sla je? Waarom duw je haar/hem? Waarom wil je perse die blauwe jurk die in de was is? enz…. Zij moet praten over de boosheid die ze voelt, als het mogelijk is aan iemand die niet ook boos is.
  2. Grens
    Als ze blijft volharden in een onredelijk gedrag, dan kom je tussenbeide. Vertel haar wat jij redelijk vindt en zorg er voor dat haar onredelijk gedrag stopt. Als je kind naar zijn broer aan het schreeuwen is, vertel haar dat het haar niet helpt om te schreeuwen, vraag haar om te stoppen. Als ze niet kan stoppen, pak haar dan op en neem haar mee naar een andere kamer. Als ze vanuit boosheid met speelgoed gooit, leg dan je hand op het speelgoed dat ze wil gaan gooien en zeg:”Ik laat je dat niet gooien.” Als ze er op staat om het vijfde koekje te hebben, neem haar op je schoot, weg bij de koekjes en zeg haar:”Nu niet”. Later kun je er nog een krijgen, maar nu niet. Er is geen straf nodig, geen preken, geen hardheid.
  3. Luister
    Dit is de stap om de spanning los te laten, de stap, die je kind enorm zal helpen. Nadat jij er in gestapt bent om te voorkomen dat je kind iets doet dat nergens op slaat. Ze zal naar alle waarschijnlijkheid gaan huilen, razend worden of een driftbui krijgen. Dit is opbouwend. Het is de manier waarop je kind van de spanning afkomt die haar in de eerste plaats onredelijk maakte. Als je dichtbij haar kunt blijven terwijl ze huilt en tiert, zal ze doorgaan totdat ze contact kan maken met haar vermogen om te luisteren, samen te werken en om het beste te maken van de situatie op dat moment.

Jasmine Maduro

We doen ons best

Wat is het probleem als je je kinderen slaat