Achtergrond Kokumu

Jasmine-Maduro

Mijn naam is Jasmine Maduro. Ik ben geboren op Curacao. Toen ik 19 jaar oud was ben ik naar Nederland gekomen om te gaan studeren. Sindsdien woon ik in Nederland met een onderbreking van drie jaar in de jaren 80. Ik ben de initiatiefneemster van Kokumu.

Ik ben moeder, groepsleerkracht primair onderwijs en counselor. Als moeder heb ik hard gewerkt om een gelijkwaardige relatie met mijn kinderen op te bouwen. Ook in het onderwijs wilde ik een gelijkwaardige relatie opbouwen met mijn leerlingen. Daardoor had vooral het vernieuwingsonderwijs mijn belangstelling. Ik werkte ruim 10 jaar als remedial teacher en groepsleerkracht voor het Freinet onderwijs.

Mijn inspiratiebronnen zijn mensen. Mensen die doen wat ze doen. Mensen zijn talentvol als ze maar de kans krijgen om daar contact mee te krijgen. Dat kun je zo zien aan jonge mensen, zij zijn zo vol van zichzelf. Hoe komt het dat dit verandert? Het antwoord op deze vraag vond ik bij een organisatie waar ik veel heb geleerd en nog steeds leer.

Maar het was een onderzoek dat leidde tot de oprichting van Kokumu!

Toen er, op de school waar ik destijds werkte, aan het einde van het schooljaar geld over was dat bedoeld was voor remedial teaching, bood ik aan om een experiment te doen. Ik vroeg aan alle leerkrachten om een kind aan te melden dat het moeilijk had in de klas. Het eerste dat mij opviel was dat er allemaal jongens waren uitgekozen.

Het was mijn bedoeling om te onderzoeken wat er zou gebeuren als deze kinderen de kans kregen om 8 weken 1 uur per week de leiding te nemen over hun activiteiten. Na die 8 weken evalueerden we met alle betrokkenen. Het resultaat was ongelooflijk. Ouders en leerkrachten waren enthousiast, de kinderen waren helemaal in hun kracht. Ik ook, want ik wist nu dat het mijn passie is om ouders te leren hun kinderen in hun kracht te krijgen.

Zo werd Kokumu geboren!